Digital

Digital

Nieuws

Vervuilde database frustreert Albert Heijn

Albert Heijn verzamelt al vele jaren klantinformatie met de bonuskaart. Al die informatie komt in een database terecht en vormt daarmee een prachtige vijver aan big data waarmee je allerlei marketingacties gericht kunt uitvoeren. Tenminste dat zou je denken. Albert Heijn heeft, zo schrijft Emerce, jarenlang last gehad van enorme vervuiling in de database. Dat was ook een van de belangrijkste redenen om in 2014 de nieuwe bonuskaart te introduceren: daarmee slaagt AH er wel in geregistreerde klanten via de e-mail gericht extra korting op basis van hun eerdere aankoopgedrag te bieden.

Albert Heijn startte eind jaren negentig met de Bonuskaart. Alle kennis en mogelijkheden om die marketingtechnisch tot een succes te maken waren aanwezig en ook klanten deden niet moeilijk over het beschikbaar stellen van hun gegevens.

Maar vooral het managament van AH was al snel tevreden: dezelfde korting voor alle bonuskaarthouders vond het voldoende. Er was simpelweg geen benul van de voordelen van persoonlijke marketing. Toen dat benul wel doordrong, bleek de database met klantgegevens zo vervuild dat gebruik van de gegevens en personalisering van de aanbiedingen onmogelijk was. Dat kwam onder meer doordat klanten onderling bonuskaarten uitwisselden, meerdere bonuskaarten hadden en vaak de bonuskaart van de kassamedewerker het werk lieten doen. Dat kan allemaal niet meer.

En zo kan AH, meer dan 15 jaar na de introductie, eindelijk gericht zaken doen op basis van de bonuskaart.

Bron: emerce.nl januari 2015