Digital

Digital

Nieuws

Een mooi archief is niet lelijk

Niet elk archief spreekt tot ieders verbeelding, maar het archief van Feyenoord is voor veel Rotterdammers zoiets als belanden in een mooie droom. Clubarchivaris Henk van de Stoep, 83 inmiddels, kreeg tijdens de nieuwjaarsreceptie van de club uit Rotterdam-Zuid de Willem-van-Hanegem-trofee omdat hij zich “een echte Feyenoorder heeft betoond”.
Bijna een kwart eeuw geleden kreeg Van de Stoep het verzoek ‘eindelijk eens’ een clubarchief op te zetten. Hij had er toen al 25 jaar vrijwilligerswerk voor de club opzitten. Niettemin nam hij het archiveren serieus. Hij zocht contact met clubiconen, liefst op leeftijd, en nam hun spullen over. Waaronder handgeschreven wedstrijdverslagen uit de jaren vijftig, alle nummers van de clubbladen van Feyenoord en voorgangers en de menukaart van de vliegreis van Feyenoord naar de Europacupfinale in 1970.
Dubbele materialen ruilde Van der Stoep. Ook zijn eigen verzameling voegde hij aan het archief toe: “De bewaarwoede zat er blijkbaar vroeg in, want ik heb alles nog.”

Bron: Spits januari 2015