Digital

Digital

Nieuws

Alweer een deadline voor Windows

De houdbaarheid van het besturingssysteem Windows XP blijkt korter dan veel gemeenten dachten. Het leek er afgelopen voorjaar op dat nog wel een tijdje met het besturingssysteem kon worden gewerkt. Maar schijn bedriegt. Sinds begin 2015 is ook de opvolger (Windows 7) dichter bij zijn einde gekomen.

Bijna zeventig gemeenten genieten sinds het voorjaar van de extra steun tegen extra betaling die Microsoft aan achterblijvers met Windows XP biedt. Microsoft helpt ook bij het uitfaseren van XP. Maar dat schiet niet bij alle gemeenten op. En nu al dient de volgende deadline zich aan: Microsoft ondersteunt opvolger Windows 7 niet langer als ‘gangbaar besturingssysteem’. Dat betekent dat er geen verbeteringen meer op de rol staan voor Windows 7. Wel wordt de veiligheid nog gegarandeerd tot 2020. Dat lijkt lang, zeker in gemeenteland, maar dat is het niet, zegt een analist van Gartner: “Wie zich niet op tijd realiseert dat Windows 7 verouderd raakt, loopt hetzelfde risico als bij Windows XP.” Een gemeente als Amsterdam bijvoorbeeld moest twee ton betalen aan extra ondersteuning voor een systeem dat prehistorisch is.

Het beste advies dat Gartner kan geven: maak snel een stap voorwaarts, sla Windows 8.2 over, en ga meteen aan de slag met Windows 10 dat deze zomer verschijnt. “Je zult er geen spijt van hebben.”

Bron: Binnenlands bestuur januari 2015