Digital

Digital

Nieuws

Kanonschot blijft uit door ontbreken software

Het gevechtsvliegtuig JSF (ook wel: F-35) is intussen bericht. Volgend jaar moet het in gebruik worden genomen door de Amerikaanse luchtmacht. Helaas ontbreekt dan een belangrijke functionaliteit: het kanon schiet niet. De oorzaak hiervan: de software ontbreekt.
De JSF is een wonder van moderne, digitaal gestuurde techniek. Maar niet al die techniek is gemakkelijk te programmeren, zo is gebleken: en deel van de software, het deel genoemd Block-3F, is nog niet gereed. En dat deel is nodig om het 25mm-boordkanon te bedienen. De softwareprogrammeur verwacht in 2019 klaar te zijn. Tot die tijd moet de JSF het doen zonder boordkanon. “Laat de vijand het maar niet horen,” schrijft een bezoeker van The Daily Beast, de website die het nieuws publiceerde.

Overigens vindt de luchtmacht het ontbreken van een schietend kanon niet zo’n probleem: de JSF heeft zo weinig ruimte aan boord voor munitie dat het kanon sowieso na een enkele salvo alweer zou moeten zwijgen.

Eerder dit jaar werd al bekend dat softwarefouten vertraging in de oplevering van de JSF veroorzaken. Zo moesten liefst acht miljoen extra regels in een deel van de software worden geprogrammeerd.

Bron: Webwereld januari 2015