Digital

Digital

Nieuws

Basisregistraties zijn samenhangend

De drie belangrijkste basisregistraties van Nederland zijn ‘up and running’. Het zijn de BRP (Personen), de BAG (Adressen en Gebouwen) en NHR (Handelsregister). Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ze onderling een goede samenhang vertonen.

Een voorbeeld: er blijken ruim 125duizend mensen met een registratie in de BRP (als persoon bestaan ze dus) te wonen in een verblijfsobject dat niet te vinden is in de BAG (en dus niet bestaat). Valt mee, vindt het CBS, want het gaat om nog geen procent van de personen in de BRP. Bovendien is de oorzaak duidelijk: een derde van de verkeerd gehuisveste personen kwam uit dezelfde gemeente. Die gemeente heeft intussen zelf de foute gegevens aangepast.
Verder blijkt een groot deel van de ‘mismatches’ te wijten aan jongeren in studentenwoningen en ouderen in zorgcomplexen.

Een ander voorbeeld: bij 1,5 procent van de burgers in de BRP komen de adresgegevens niet overeen met die in de BAG. Geen fouten, maar onjuist gebruik van leestekens en accenten in straatnamen. Vooral in Friesland speelt dit.

Bron: Binnenlands bestuur december 2014