Digital

Digital

Nieuws

Ford dumpt Microsoft

Ford verbreekt zijn band met Microsoft. Tot nu toe zorgde Microsoft Windows voor de besturing van het infotainment-systeem in de auto’s van Ford. Voor een volgende versie stapt Ford over op QNX, een systeem dat goedkoper is en meer flexibiliteit biedt. Dat meldt de Automatiseringgids.

Deze wisseling is goed nieuws voor BlackBerry, de producent van QNX. BlackBerry voert een zware strijd op de markt van mobiele telefoons – de samenwerking met Ford biedt perspectief op commercieel succes.

QNX moet vanaf 2017 de standaard zijn in iedere Ford. Dat alleen al levert BlackBerry jaarlijks omzet en uitstraling op basis van enkele miljoenen licenties van QNX. En dat “in een segment waar je zeker kunt opvallen”, aldus de Automatiseringgids.

Het besturingssysteem van de Ford (niet te verwarren met het stuur) is in de nieuwe versie uitgerust met een aanraakscherm, in werking vergelijkbaar met dat van de smartphone en de tablet. Wie een iPhone bezit, kan Fords spraakassistent Siri activeren met een knop op het stuur. Voor Google Now zal dat niet werken. Wel zullen de meeste mensen hun smartphone kunnen gebruiken als navigatiesysteem. Ook kent de nieuwe Ford een wifi-aansluiting om het systeem te updaten als de auto stilstaat. Als tenminste het wifi-signaal de plek waar de auto geparkeerd staat, bereikt.

Bron: Automatiseringgids december 2014