Digital

Digital

Nieuws

Gemeenteraad weet weinig van informatieveiligheid

Colleges van BenW hebben over het algemeen geen zin hun gemeenteraden te informeren over de informatieveiligheid in hun gemeente. Dat schrijft Binnenlands bestuur. Desgevraagd zeggen gemeenteraadsleden het best een belangrijk onderwerp te vinden, maar dat blijkt niet uit de vragen die ze op eigen initiatief aan het college stellen.

Formeel heeft iedere raad de taak om de informatieveiligheid van het gemeentelijk apparaat te sturen en te controleren. Gemeenten hebben nu eenmaal met veel gevoelige informatie te maken. Slechts een kwart van de raadsleden zegt op de hoogte te worden gehouden van de staat van informatieveiligheid. De helft zegt nooit te worden geïnformeerd. Een andere 25 procent begrijpt de vraag niet.

Informatieveiligheid is een hot issue vanwege de toename van taken van gemeenten vanaf 1 januari 2015, met name in de zorg. Minder dan de helft van de raadsleden weet dat de informatieveiligheid op dat punt wordt getoetst binnen hun gemeente. Meer dan de helft weet dat dus niet. Sowieso hebben raadsleden het gevoel dat ze pas horen over dit onderwerp als er incidenten op informatieveiligheidsvlak plaatsvinden. Hetzelfde verhaal dus als bij een evenmin ‘hot issue’ als archivering.

Bron: Binnenlands bestuur december 2014