Digital

Digital

Nieuws

Mythes over productiviteit doorgeprikt

Het digitale tijdschrift MT prikt liefst vijf mythes op het gebied van productiviteit door. Mythe: een verhaal dat steeds als argument wordt gebruikt, maar niet klopt. Erg leerzaam!

De eerste mythe: je bent productiever als je werkt aan een net bureau. Vaak gebruikt op clean desk policy door te voeren: “Het staat netter, vertrouwelijke informatie slingert niet rond en het past bij het nieuwe werken met flexplekken. Daarnaast leidt het tot meer productiviteit.”
Een onderzoek van de Universiteit van Groningen bewees dat dat laatste niet klopt: in een rommelige omgeving zijn mensen veel meer geneigd te zoeken naar simpele en doeltreffende oplossingen: “Een rommelig bureau kan de efficiëntie van werknemers verhogen en hun creativiteit in het oplossen van problemen verbeteren.” Een Amerikaans onderzoek concludeerde iets soortgelijks: “Chaotische omgevingen inspireren tot het losmaken van traditionele patronen en leiden tot frisse inzichten. Nette omgevingen moedigen een conventionele houding aan.”

Mythe 2: overwerken leidt tot meer productiviteit.
De International Labour Organization onderzocht deze mythe en kwam tot een tegengestelde conclusie: hoe meer je overwerkt, hoe minder nuttigs je producteert. En wat je produceert, is van lagere kwaliteit en moet vaak opnieuw worden gedaan.

De derde mythe luidt: dagdromen gaat ten koste van de productie.
Niks hoor, beweren onderzoekers van de Universiteit van British Colombia: ze organiseerden een uitgebreid psychologisch onderzoek waarbij ze ook nog eens de MRI-scanner gebruikten. Hun conclusie: dagdromen levert een grote bijdrage aan het oplossen van belangrijke zakelijke problemen.

De vierde mythe: als je vroeg begint met werken, heb je een productieve dag.
De Universiteit van Heidelberg deed onderzoek naar de mythe dat de ochtendmens meer produceert en meer succes heeft dan de avondmens. Onzin, is de conclusie: vroeg beginnen past bij de meeste bedrijfsculturen, maar past niet bij het bioritme van de avondmens. “Bedrijven zouden hun werktijden flexibeler moeten maken om zowel uit de ochtend- als de avondmensen het beste te halen.”

Mythe nummer vijf: meer vrije tijd gaat ten koste van de productiviteit.
De Harvard Business School deed onderzoek onder consultants van de Boston Consulting Group. Die maakten normaal lange dagen, maar mochten tijdens het onderzoek niets meer doen aan hun werk na zessen in de avond. De consultants zelf hadden de nodige weerstand, want ze dachten dat het werk zich vanzelf zou verplaatsen naar het weekeinde. Niets was minder waar: al snel stelden de Bostonners zelf vast dat ze een betere werk-privé-balans hadden, beter waren gaan communiceren en hun werk beter hadden leren indelen.

Bron: MT.nl november 2014