Digital

Digital

Nieuws

Historische computer herbouwd

De Edsac was een van de vroegste computers van de menheid. De Britten startten met de ontwikkeling ervan in 1946, in 1949 draaiden de eerste programma’s op het bakbeest. Uiteraard is de originele Edsac al lang van de aardbodem verdwenen, maar wie wat bewaart, die heeft wat: in de zomer van 2014 doken de originele tekeningen van de Edsac op. Daaroop besloten wetenschappers de machine opnieuw in elkaar te zetten. Met succes.

Edsac staat voor Electronic Delay Storage Automatic Calculator. Het is een computer met een geheugen dat bestond uit buizen met kwik. Rondsturen van geluidspulsen door dat vloeibare metaal maakte het mogelijk om bits op te slaan. Een luidspreker aan de ene kant van de buis startte de puls, een microfoon aan de andere kant ontving het geluid en stuurde het terug naar de luidspreker. De machine zelf kon de pulsen aan- of uitzetten. Een systeem gebaseerd op enen en nullen.

De originele Edsac, gebouwd in Cambridge, had 3000 elektronenbuizen, opgesteld in rekken die meer dan 20 vierkante meter innamen. Het ontwerp van de Edsac was revolutionair. Het bedrijfsleven had er al snel interesse in. Het bakkersbedrijf Lyons maakte een eigen computer, Leo, op basis van de Edsac. Dit was de eerste commerciële computer ter wereld.

Bij het nabouwen van de Edsac in 2014 heeft het bouwteam af moeten zien van de geheugenelementen: het gebruik van kwik op een zo’n grote schaal is alleen nog toegestaan in landen waar men zich sowieso niets aantrekt van internationale wetgeving.

Bron: Automatiseringgids november 2014