Digital

Digital

Nieuws

Eindelijk aangifte doen met DigiD

Nog een wintertje wachten en dan komt het voorjaar en is het eindelijk mogelijk met je DidiD online aangifte van alle misdrijven doen bij de politie. Momenteel moet je voor veel zaken nog steeds zelf naar het bureau gaan. En dus doen veel mensen geen aangifte, want er moet ook gewerkt worden.

Een woordvoerder van de politie over de opdracht om digitale aangifte in april 2014 mogelijk te maken: “De korpsleiding heeft hiervoor opdracht gegeven omdat gebleken is dat er op het punt van gebruikersvriendelijkheid en technische stabiliteit nog winst te boeken is.”

Het is nu al mogelijk via internet aangifte te doen, maar daarmee ging bij de politie zelf het nodige mis. Aangiftes raken kwijt, mensen worden nooit teruggebeld, het hielp allemaal niet mee om het vertrouwen in de politie hoog te houden. De integratie van ict-systemen bij de politie en tussen de korpsen is zo gebrekkig dat agenten de aangiftes moeten printen en versturen in een enveloppe om ze in een andere regio te krijgen. Daar wordt de aangifte dan weer overgetypt. Ook digitalisering van dat proces is onderdeel van de operatie ‘digitale aangifte 2015’.

De politie zal ook de digitale aangifteformulieren verbeteren: “De nieuwe structuur van de internetaangifte wordt beter afgestemd op de gebruiker. De begeleidende teksten worden begrijpelijker. De invulschermen worden overzichtelijker en de technische stabiliteit wordt versterkt.”

Bron: Webwereld november 2014