Digital

Digital

Nieuws

Datawet? Niks ervan!

Minister Opstelten heeft met sympathie de plannen van de PvdA aangehoord voor een ‘alomvattende datawet’. Niettemin is zijn reactie: er komt niks van in! De argumenten van de minsiter zijn helder.
Allereerst: op dit terrein maakt Brussel de dienst uit en heeft ‘creatief wetten’ op nationaal niveau geen zin. Brussel zelf is al bezig met de ontwikkeling van twee verordeningen die nationale wetgevers geen enkele bewegingsvrijheid geven. Daarnaast zijn alle elementen van de beoogde datawet al onderdeel van bestaande wetten, zoals de Telecomwet, privacywet en wetboek van strafvordering.

In de woorden van Opstelten: “Over het algemeen kan ik mij dus vinden in aandachtspunten uit het voorstel van de PvdA. Deze punten hebben of krijgen dan ook een plek in Europese of Nederlandse wetgeving, op plaatsen waar deze punten thuishoren.”

Een deskundige uit het vakgebied vult aan: “Op dit moment werkt alles naar behoren en wanneer je allerlei wetten in elkaar gaat proberen te schuiven dan wordt het eerder een rommeltje. Dat lijkt mij niet wenselijk.”

Bron: Computerworld november 2014