Digital

Digital

Nieuws

Business intelligence in kinderschoenen

Business intelligence, de techniek om allerlei gegevens over je bedrijfsvoering in een handomdraai op je scherm te toveren, wordt in de praktijk niet erg geavanceerd toegepast. Maar een bescheiden vier procent van de Nederlandse organisaties heeft direct (realtime) inzicht in de actuele bedrijfsgegevens. Een kwart van de bedrijven doet er een dag over om zo’n overzicht te krijgen, bij een andere kwart duurt het langer dan een maand. Dan lijkt het erop dat die eerst de dossiers bij elkaar moeten gaan zoeken in een papieren archief. Dat schrijft Computable op basis van een onderzoek van Sogeti en Business Information Magazine.

Conclusie van een woordvoerder: “Nog altijd gebruikt het overgrote merendeel van de organisaties business intelligence voor financieel management.” Voor rapportages dus. Terwijl er zoveel meer mogelijk is, zoals “anticiperen op de toekomstige wensen van de klant”.

Een andere tekortkoming is dat bedrijven en overheden vaak wel allerlei gegevens verzamelen, maar niet beschikken over slimme software om al die gegevens te analyseren. Juist in analysesoftware moet worden geïnvesteerd.

Bron: Computable november 2014