Digital

Digital

Nieuws

Spionagevirus al jaren actief

Het geavanceerde spionagevirus Regin, onlangs ontdekt door de Amerikaanse computerbeveiliger Symantec, blijkt al jaren actief in de netwerken van telecombedrijven, overheidsinstanties, nutsbedrijven en infrastructuurbeheerders. Regin geldt als “zeer complexe malware waarvan de structuur een technische moeilijkheidsgraad vertoont die nog maar zelden is gezien”.

De geavanceerdheid blijkt vooral uit het feit dat het virus zolang onontdekt is gebleven. Symantec: “De mogelijkheden en het niveau van de middelen achter Regin duiden erop dat Regin het belangrijkste spionagemiddel van een land is.”

Het virus was actief in landen als Rusland, Saudi-Arabië, Mexico, Ierland, India, Afghanistan, Iran, Australië, Pakistan en België. Bij onze zuiderburen waren de hoofdkwartieren van de Europese Unie en de NAVO de doelwitten. Het virus was daarentegen niet actief in landen als Nederland, de Verenigde Staten, China en Israël. Symantec: “Het lijkt erop dat het van een westerse organisatie komt.”

Met Regin ben je in staat schermprints te maken, de muis te gebruiken, wachtwoorden buit te maken, vernietigde documenten te redden en het gedrag van alle medewerkers op internet te observeren. Erg handig voor spionnen dus.

Symantec vreest dat Regin nog niet geheel ontrafeld is en dus ook nog actief is op allerlei netwerken.

Bron: Binnenlands bestuur november 2014