Digital

Digital

Nieuws

Overheid faalt in opzetten beveiligde internetverbinding

De pers schrijft graag over dingen die niet goed gaan, zeker als zij schrijft over de overheid en ICT. Hier is weer pijnlijk punt: de rijksoverheid dwingt buitenlanders, als zij in Nederland willen komen wonen, inburgeringsexamen te doen in het land van herkomst. Maar het lukt de overheid niet om een veilige internetverbinding beschikbaar te stellen voor het afnemen van het examen.

Hoe zit dat? Het examen staat op servers van de Dienst Uitvoering Onderwijs in Groningen. Om examen te doen, is een beveiligde verbinding nodig vanaf de diplomatieke posten van Nederland in het buitenland. Die verbinding werkt niet goed. Daardoor is het onmogelijk het examen te maken. Al bijna duizend examenkandidaten zijn de dupe. Ze hebben 350 euro examengeld betaald maar kunnen geen examen doen.

Het probleem was al voor de zomer van 2014 bekend, maar is nog niet opgelost. Een tussentijdse oplossing is wel in de maak: vanaf 1 december beschikken de Nederlandse diplomatieke posten over speciale laptops die momenteel worden ingericht en daarna over de wereld worden gestuurd.

Bron: Automatiseringgids november 2014