Digital

Digital

Nieuws

Politici opener dan ambtenaren

Politici zijn veel meer voorstander van het verschijnsel open data dan ambtenaren. Dat schrijft Binnenlands bestuur op basis van een onderzoek van de Universiteit Utrecht en de NSOB (Nederlandse School voor Openbaar Bestuur).

Elke overheidsorganisatie kent wel een aantal medewerkers die zich hard maken voor open data. Die medewerkers krijgen steun uit politieke hoek, maar lopen in de eigen organisatie vaak tegen muren op. Vooral binnen gemeenten zijn nogal wat barrières, provincies daarentegen schromen over het algemeen niet om gegevens te delen met de buitenwereld.

Een woordvoerder van de NSOB concludeert: “Er moet een sterkere inkleuring plaatsvinden van het antwoord op de vraag wáárom open data nou eigenlijk van belang zijn. Er is een technisch verhaal en een wat breder verhaal over positieve effecten. Maar het aantal echte succesverhalen is nog beperkt. De business case blijft daardoor lastig en dus blijft het moeilijk de ambtelijke leiding mee te krijgen.”

De NSOB is op zoek naar sprekende voorbeelden van de manieren waarop open data bijgedragen aan veiligheid of duurzaamheid.

Bron: Binnenlands bestuur november 2014