Digital

Digital

Nieuws

Digitale veiligheid steeds beter maar de mens is zwak

Grotere bedrijven en overheden hebben hun technische beveiliging van de digitale werkomgeving steeds beter op orde. Daarom is het steeds minder waarschijnlijk dat ze slachtoffer worden van een geslaagde digitale aanval.
De aanvallers worden natuurlijk ook slimmer. In de toekomst zullen ze steeds vaker gebruik gaan maken van de zwakheden van mensen om de technische beveiliging te omzeilen. Dat schrijft Documentwereld.

Een voorbeeld: mensen houden van kadootjes. Als ze op weg zijn naar hun werk en een betrouwbaar ogend persoon biedt hun een reclame-usb-stick aan, dan zijn ze geneigd deze aan te nemen en ook te gebruiken. Op die manier kunnen kwaadwillenden gemakkelijk de degelijke technische beveiliging van bedrijven passeren.
Ook blijkt een aanzienlijk deel van de kantoorwerkers – uit nieuwsgierigheid – door te klikken op linkjes in phishing-mails, daarmee schadelijke software installerend op hun computer en het bedrijfsnetwerk openend voor derden. “Als het echt een schadelijk mailtje was, had de spamfilter het wel tegengehouden,” schijnen ze te denken.
Ook zijn receptionistes vaak zo getraind in behulpzaamheid, dat ze iedereen die het vriendelijk vraagt zomaar toegang geven tot het gebouw.

Al deze voorbeelden komen uit de praktijk van Henri Hambartsumyan, ‘legal hacker’. Hij vertelde erover tijdens een masterclass ‘Cyber Security’ op de Haagse Hogeschool.

Kunnen we er iets aan doen?
Het is een kwestie van bewustwording, zegt Hambartsumyan. En het zijn vooral oudere medewerkers die de risico’s onderschatten. Zoals een student van de hogeschool het treffend verwoordde: “Ouderen denken altijd dat ze meer levenswijsheid hebben. Op dit vlak moeten ze het lef hebben om naar jongeren te luisteren. Hier weten wij toch echt veel meer van af!”

Bron: Documentwereld.nl november 2014