Digital

Digital

Nieuws

Hengelo wint prijs voor zaakgericht werken

Computable heeft de winnaars van de Computable Awards 2014 bekendgemaakt. Allerlei grote bedrijven wonnen prijzen. De meest aansprekende prijs, die voor Partner van het jaar, ging naar het beste samenwerkingsverband met een klant.
De winnaar: de gemeente Hengelo. Die gemeente voerde ‘bottom-up naar zaakgericht werken’ in samen met ICT-partners Microsoft, PerfectView en QNH.

Wat houdt dat in: bottom-up naar zaakgericht werken?
In het kort: de noodzaak om zaakgericht te werken ontstond uit de praktijk. Er was geen opdracht van bestuur of directie, medewerkers zelf liepen in de praktijk tegen de functionele grenzen van hun ict-toepassingen aan. En gingen zelf aan de slag.
Anders dan veel andere gemeenten koos Hengelo er niet voor systemen en functionaliteit stukje bij beetje te vervangen. Niks daarvan! Hengelo stelde voor de ICT een nieuwe domeinarchitectuur op en besloot op zoek te gaan naar een geïntegreerde oplossing die alle gewenste functionaliteit (maar generiek en breed bruikbaar) kon bieden. PerfectView en QNH werden uitverkoren als de partners om een klant- en zaakgericht platform in te richten, gebaseerd op Microsoft-technologie.

Hengelo werkt nu naar volle tevredenheid organisatiebreed met het zaaksysteem Iris.

Arjan Lenferink van de gemeente Hengelo, aan het eind van een vrolijke avond: “Vooral de onorthodoxe wijze van implementatie, het initiatief vanuit de medewerkers van de gemeente Hengelo, en de wijze waarop we dat hebben uitgevoerd is doorslaggevend geweest voor de succesvolle implementatie. Daarnaast is het continu spiegelen van de gehele inrichting van het Zaaksysteem aan de visie, onder andere één generiek model, een belangrijke succesfactor geweest.”

En zijn collega Annette Jutte:
“Door het invoeren van zaakgericht werken heeft de gemeente Hengelo verbeteringen binnen processen kunnen doorvoeren. Zo is het volledige bestuurlijke proces geoptimaliseerd en worden de vergaderstukken automatisch gepubliceerd.”

De prijswinnaars van de gemeente Hengelo.

Bron: Digital.nl november 2014