Digital

Digital

Nieuws

Mechelen introduceert eerste digitale bouwaanvraag in België

Burgers en architecten kunnen in de Belgische stad Mechelen vanaf november hun aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning digitaal indienen. Mechelen is de eerste Belgische stad die deze ‘eenvoudigere, snellere en transparantere’ manier van vergunningen aanvragen mogelijk maakt.

Bouwaanvragen maken, als steeds dikker wordend dossier, nu nog een papieren rondgang door de gemeentelijke organisatie. De digitale afhandeling maakt hier een einde aan. Mechelen gebruikt een “centraal uitwisselingsplatform dat zowel behandelende als adviserende instanties toegang geeft tot het dossier”. Het dossier staat dus stil, de partijen die er iets mee moeten, bewegen.

Katleen Den Roover, schepen van Administratieve vereenvoudiging, tegen het Belgische Nieuwsblad: “Dankzij de digitalisering zetten we een grote stap voorwaarts, zowel wat betreft de raadpleging als de archivering van bouwdossiers. Gedaan met kasten vol dossiers in bureaus en archiefruimtes. Een druk op de knop van je computer en het dossier is beschikbaar.”

Walter Schroons, schepen van ICT: “De digitale bouwaanvraag zet Mechelen nogmaals op de kaart als digitale stad. Afgelopen weken werd het digitale proces uitgebreid getest met de hulp van architecten. Zij zijn blij met de vernieuwing en tevreden dat ze als eindgebruiker betrokken zijn geweest in de testfase.”

Overigens blijft het, voor de liefhebbers, mogelijk om een papieren bouwaanvraag in Mechelen te doen.

Bron: Nieuwsblad.be oktober 2014