Digital

Digital

Nieuws

Er is hoop voor de ongeduldige acculader

Als je ‘s morgens ontdekt dat de batterij van je telefoon of laptop leeg is, heb je een probleem. Opladen kost tijd… en je wilt niet te laat komen voor je eerste afspraak!
Er is hoop… volgens de Automatiseringgids is het binnen een jaar of twee mogelijk je lege batterij binnen een paar minuten op te laden. Dankzij ‘een nieuwe vinding’.

Die vinding bestaat uit een aanpassing aan de anode. Knappe koppen aan de Nanyang Technology University hebben voor dat doel een gel van titaniumdioxide ontwikkeld. Titaniumdioxide is niet zeldzaam en niet duur. Door het “in de vorm van nanobuisjes te rangschikken, wisten ze de chemische processen die bij het laden in de accu optreden enorm te versnellen”.
In de testomgeving kon een lege accu binnen twee minuten op driekwart van zijn laadcapaciteit belanden.

Een ander voordeel van de toepassing van de gel is dat batterijen veel vaker kunnen worden opgeladen voordat ze versleten zijn. Een levensduur van twintig jaar ligt in het verschiet. Nog duurzaam ook dus!

De Nanyang Technology University is momenteel bezig met het ontwikkelen van een prototype. Dat zal door het bedrijfsleven op de markt worden gezet als product. Over een jaar of twee moet het te koop zijn. Niet alleen handig in de elektrische auto, maar ook in de telefoon.

Bron: automatiseringgids oktober 2014