Digital

Digital

Nieuws

Decentralisatie gaat sneller dan digitalisering

Op 1 januari 2015 moeten burgers voor zaken rond werk, inkomen en zorg bij het digitale gemeenteloket aankloppen. Het gaat vooral om aanvragen en meldingen, niet bepaald de meeste ingewikkelde digitale kunstjes. Helaas zijn die loketten nog lang niet allemaal geschikt voor de nieuwe diensten. Dat schrijft Binnenlands bestuur op basis van de conclusies van een onderzoek van SIMgroep. Maar 17 gemeenten in Nederland krijgen een voldoende, liefst 120 kunnen rekenen op een zware onvoldoende.

Gemeenten scoren vaak alleen een voldoende (of kleine onvoldoende) op het gebied van informatie over de decentralisatie. Gemeenten die zeer slecht scoren, zeggen dat er gewoon weinig aandacht is voor het sociaal domein. Ook is er onderbezetting en zien die gemeenten de voordelen van informatie via de website niet.

positieve uitschieters zien juist wel het belang van goede digitale informatievoorziening en dienstverlening, vaak op basis van eerdere projecten. Ook is er vanuit de organisatie op zowel bestuurlijk als uitvoerend niveau aandacht voor de kwaliteit van de diensten in het sociaal domein. Daardoor worden er ook voldoende middelen ter beschikking gesteld.

Gemeenten die wel goed scoren zijn Zoetermeer, Den Haag, Wageningen, Tilburg, Delft, ‘s-Hertogenbosch, Katwijk, Rijswijk (ZH), Rijssen-Holten, Amersfoort, Spijkenisse, Weert en Veldhoven.

Bron: Binnenlands bestuur oktober 2014