Digital

Digital

Nieuws

Zelf digitaal aanvallen

De aanval is de beste verdediging, hoor je weleens. Defensie heeft die mogelijk binnenkort ook in de digitale wereld: de oprichting van het Defensie Cyber Commando is dan een feit.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert zal het virtuele startschot voor het Defensie Cyber Commando geven. Defensie had al een mensen, software en hardware voor defensieve taken en inlichtingen, maar de oprichting van het Defensie Cyber Commando maakt digitaal je mannetje staan een volwaardig onderdeel van militaire operaties. Het Nederlandse leger zal bijvoorbeeld in staat zijn om computernetwerken van tegenstanders plat te leggen.

Kees Homan, onderzoeker bij Instituut Clingendael, noemt het uitvoeren van een digitale operatie ‘steeds belangrijker’. Een voorbeeld: Rusland kraakte in 2008 het netwerk van het Georgische leger voordat zij het land binnenvielen met tanks. Een digitaal bombardement schakelde de belangrijkste communicatienetwerken van Georgië uit.

Het Defensie Cyber Commando valt onder de Koninklijke Landmacht. De medewerkers komen uit alle onderdelen van de krijgsmacht. Er zijn zestig extra medewerkers aangetrokken om digitale kennis binnen defensie te verbeteren. Een aantal militairen wordt opgeleid tot hacker.

Bron: Computable september 2014