Digital

Digital

Nieuws

Opleiding informatica volledig anders

Het examenprogramma voor het keuzevak informatica in de bovenbouw havo/vwo wordt helemaal opnieuw opgezet. Dat schrijft de Automatiseringgids. Een vernieuwingscommissie is aangesteld om te zorgen dat het vak beter aansluit op de ontwikkelingen in de praktijk. Er komt komt ook een nieuw examenprogramma.

Erik Barendsen, IT-hoogleraar aan diverse universiteiten, zit de vernieuwingscommissie voor. Hij zegt: “Het informatica-onderwijs is hopeloos verouderd. De ontwikkelingen gaan ontzettend snel, we zijn echt genoodzaakt om te vernieuwen. In onze steeds digitalere wereld is informatica een basisdiscipline geworden.”

De commissie is een gevolg van een advies van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) dat in januari 2013 verscheen onder de titel ‘Digitale Geletterdheid in het voortgezet onderwijs’.

Bedoeling van de commissie is om het informatica een toekomstbestendig vak te maken. Er komt een helder onderscheid tussen fundamentele, waardevaste ideeën en snel veranderende toepassingen (contexten).

Het voorstel voor het nieuwe examenprogramma moet in september 2015 af zijn.

Bron: Automatiseringgids september 2014