Digital

Digital

Nieuws

Niet alle IT’ers geloven in cloud

Wouter Keller gelooft er wel in, maar niet alle IT’ers geloven met hem mee: de cloud.
Uiteraard zien IT’ers dat de hoeveelheden informatie enorm toenemen en ook begrijpen ze dat de cloud een rol kan spelen in de verwerking van al deze data. Maar echt overtuigd dat de cloud de juiste oplossing is… nee! Bijna de helft van de IT’ers ziet informatie liefst op eigen, interne servers opgeslagen.
Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van de informatiebeheerder Iron Mountain waarvan de resultaten zijn gepubliceerd door Computable.

Met name IT’ers in de gezondheidszorg, de maakindustrie en de financiële dienstverlening zijn terughoudend met het toepassen van cloudoplossingen: “Gezien de aard van het bedrijf, kunnen we ons geen enkele vorm van data-inbreuk veroorloven.”

Een Nederlands telecommunicatiebedrijf met meer dan duizend werknemers hanteert heel andere uitgangspunten en deelt mee dat het niet te doen is om informatie die vaak nodig is beschikbaar te stellen via trage servers. Daarom heeft het bedrijf een private cloud laten inrichten, gebaseerd op moderne en snelle technologie.

Een woordvoerder van Iron Mountain legt de resultaten van het onderzoek in eigen voordeel uit (geef hem eens ongelijk!): “Nu bedrijven de waarde van informatie voor hun organisatie steeds vaker erkennen, is dataopslag van een back-office-activiteit opgewaardeerd naar een onderwerp van bedrijfskritisch belang. De IT-professionals die wij hebben gesproken, geloven dat de juiste manier van opslag eerder kunst is dan exacte wetenschap. De meesten voelen zich nog steeds het meest op hun gemak wanneer ze bedrijfskritische data in hun nabijheid kunnen opslaan, om een blik op de eigen servers te kunnen werpen, vooral als het waardevolle informatie betreft. De toenemende veiligheidsrisico’s en de groeiende behoefte om informatie overal te kunnen benutten vraagt op de lange termijn echter om een andere aanpak. Een eigen, lokale opslagoplossing is dan niet langer haalbaar.”

Bron: Computable september 2014