Digital

Digital

Nieuws

ICT-strop voor Sociale Verzekeringsbank

De invoering van een nieuw ICT-systeem bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is uitgedraaid op een mislukking. Die strop kost de SVB minstens 43,7 miljoen euro, schrijft NRC. Het proces om het project netjes te beëindigen gaat ook nog eens 10,5 miljoen euro kosten.

De bedrijfsvoering van de SVB, verantwoordelijk voor het betalen van allerlei uitkeringen, is gebaseerd op digitale systemen die zijn ontwikkeld in de jaren tachtig. De SVB wilde met de nieuwe ICT van die erfenis afkomen maar dat lukt dus niet. De oude systemen zullen de komende maanden worden opgeleukt zodat ze nog een jaar of vijf jaar mee kunnen. Misschien is er dan weer een kans voor vernieuwing van de ICT bij de SVB. Daarnaast zoekt de SVB uit of het onderdelen van het nieuwe, maar geflopte systeem toch kan gebruiken.

Voor de kerntaken van de SVB, verstrekken van Kinderbijslag en AOW, heeft het ICT-drama geen gevolgen, vertelde staatssecretaris Klijnsma aan de Tweede Kamer.

ICT-leverancier Capgemini kreeg in 2006 de opdracht het nieuwe systeem te ontwikkelen dat vooral een belangrijke rol zou spelen bij het verbeteren van de dienstverlening van de SVB. In 2013 vond oplevering plaats. Al snel bleek het systeem achterhaald te zijn en niet aan de eisen van de tijd te voldoen. Ook was de samenwerking tussen Capgemini en de SVB problematisch. Eind 2014 wordt definitief een punt gezet achter de samenwerking tussen de SVB en CAP.

Bron: NRC september 2014