Digital

Digital

Nieuws

Microsoft weerstaat druk Amerikaanse overheid (voorlopig)

Microsoft legt zich niet neer bij het rechterlijk bevel om e-mails van Europese klanten te overhandigen aan de Amerikaanse overheid.

Eind augustus gaf een rechter de Amerikaanse overheid gelijk in een zaak tegen Microsoft: ook bestanden opgeslagen in de Europese cloud vallen onder de Amerikaanse wetgeving. Microsoft is het daarmee niet eens. Een woordvoerder: “Microsoft zal de e-mail niet overhandigen en tekent beroep aan.”

De zaak gaat over e-mails op Microsoft-servers in het grote datacentrum in Ierland. De Amerikaanse overheid zegt die e-mails nodig te hebben voor een opsporingsonderzoek. Het bevel hiertoe gaf de overheid al in december 2013. De rechter keurde het goed, maar Microsoft houdt de poot stijf.

Het is de eerste zaak waarin een bedrijf een verzoek om buitenlands opgeslagen gegevens van de Amerikaanse overheid krijgt. Daarmee is het ook een lakmoesproef voor de veiligheid van Amerikaanse clouds. Veel Amerikaanse technologiebedrijven maken zich zorgen over de uitkomst van de zaak die hun klanten buiten de VS nu al wantrouwig maakt.

Bron: Computable september 2014