Digital

Digital

Nieuws

Overheden tonen interesse in twitteraars

Overheden vragen Twitter steeds vaker om nadere informatie over Twitter-gebruikers. Vooral buitenlandse overheden trouwens. De Nederlandse overheid loopt op dit terrein nogal achter.

Twitter kreeg in de eerste helft van 2014 van verschillende overheden 2058 verzoeken tot het overhandigen van gebruikersdata van in totaal 3131 accounts. Dat is bijna de helft meer dan in de tweede helft van 2013. De stijging wordt maar voor een deel veroorzaakt door het groeiend gebruik van tweets in nieuwe landen. Er is sowieso een trend om sociale media te bestoken met opvragingen.

Uiteraard vraagt de Amerikaanse overheid de meeste gegevens op: bijna tweederde van de verzoeken wereldwijd. In 75% van de gevallen leverde Twitter de informatie ook daadwerkelijk. De Japanse overheid staat op de tweede plaats met ongeveer tien procent van het aantal opvragingen.

De Nederlandse overheid heeft een naam hoog te houden als aftapper van telefoonverkeer, maar moet Twitter nog ontdekken: slechts vijf verzoeken deed Nederland, waarvan er eentje werd ingewilligd.

Bron: Webwereld augustus 2014