Digital

Digital

Nieuws

CBS stelt alle gegevens open beschikbaar

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft al zijn gegevens als open data beschikbaar gesteld. Dat meldt Binnenlands bestuur. Dat betekent dat alle gegevens van het CBS zonder handmatige tussenstappen van computer naar computer worden getransporteerd. Daardoor kunnen ze veel breder worden ingezet en gecombineerd.

Het CBS beschikt over nogal wat gegevens want het doet al tientallen jaren dagelijks onderzoek. Het gaat dan ook om 3400 datasets “met 14 miljard cellen”. Een groot deel van de gegevens verandert dagelijks. Een woordvoerder van het CBS verklaart trots dat dankzij het CBS het opendata-aanbod van de overheid in één keer met eenderde toeneent.

De gegevens zijn beschikbaar via de nieuwe eigen site voor Open data van het CBS en komen binnenkort ook beschikbaar op de open data-verzamelplaats van de rijksoverheid (data.overheid.nl). Het CBS is nog bezig met de ontwikkeling van een app op basis van de open data. Die moet voor eind 2015 up-and-running zijn en toont de gegevensverzamelingen in allerlei grafische vormen, waarbij de gebruiker zelf selecties kan maken, aanpassen en via zijn eigen kanalen beschikbaar stellen.

Bron: Binnenlands bestuur juli 2014