Digital

Digital

Nieuws

Einde pc en laptop goed voor het milieu

Onderzoeksbureau Fraunhofer USA voert iedere vier jaar een groot onderzoek uit naar energieverbruik in Amerikaanse huishoudens. En wat blijkt? Er is een trendbreuk – het energieverbruik daalt! Die daling is te danken aan de dalende populariteit van pc’s en laptops bij het gewone volk.

In 2009 had de helft van de Amerikaanse huishoudens meer dan drie televisies en twee of meer computers. En die apparaten stonden bijna altijd aan! Dat is aan het veranderen. Het aantal pc’s is teruggelopen van een tot twee en die pc’s staan lang niet allemaal de hele tijd aan. Ook zijn er minder systemen per pc in gebruik. Deze afname in pc’s wordt niet gecompenseerd door gebruik van meer laptops. Sterker nog, relatief verliest de laptop sneller terrein dan de pc!

Verder speelt ook nog mee dat pc’s steeds energiezuiniger worden – iets wat een paar jaar geleden ook wel werd verwacht.

Nu vraag je je af: het aantal mobiele apparaten is toch enorm toegenomen? hoe zit dat?
Inderdaad… we zijn steeds mobieler gaan leven en werken… dat klopt. Voor de volledigheid dan: een gemiddelde pc gebruikt dertig keer zoveel energie als een tablet en liefst veertig keer zoveel als een smartphone.

Alles bij elkaar: een forse energiebesparing. Goed voor het milieu dus!

Bron: Computerworld juli 2014