Digital

Digital

Nieuws

LSP is toegestaan

Het Landelijk Schakelpunt (LSP), de opvolger van het omstreden EPD (elektronisch patiëntendossier), is niet in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. Dat heeft de rechter vastgesteld, schrijft Binnenlands Bestuur. De rechter verwees daarmee een eis van een huisartsenvereniging naar de prullenbak.

Liefst driekwart van de huisartsenpraktijken heeft zich al aangesloten bij het LSP. De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen), die zo’n 700 huisartsenpraktijken vertegenwoordigt, wil de doorontwikkeling van het systeem laten stopzetten omdat het allerlei onvolkomenheden zou vertonen die het beroepsgeheim van artsen en de privacy van patiënten op het spel zetten.

De rechter vond dat onzin. Patiënten zelf geven hun huisarts of apotheker toestemming om hun medische gegevens uit te wisselen via het LSP. Ze kunnen dus weigeren. VZVZ, onder wiens vleugels het LSP wordt ontwikkeld, is blij: “Wij hopen dat de uitspraak een signaal is voor veel zorgverleners om het LSP nu verder te gaan gebruiken. Dan kunnen patiënten er op vertrouwen dat hun vitale gegevens beschikbaar zijn op het moment dat het nodig is.”

Bron: Binnenlands bestuur juli 2014