Digital

Digital

Nieuws

Ook cloud buiten Amerika valt onder Amerikaanse wetgeving

Ook informatie die door Amerikaanse bedrijven is opgeslagen in een cloud buiten de Verenigde Staten valt onder de Amerikaanse wetgeving. Dat zegt de Amerikaanse regering naar aanleiding van een rechtszaak die Microsoft heeft aangespannen.
Deze stellingname werd in de lente van 2014 bevestigd door een rechter in New York. De uitspraak was een gevolg van de wens van de regering om te beschikken over de informatie van een burger die was opgeslagen in de Europese cloud van Microsoft, in Dublin.
Microsoft ging hiertegen in beroep en stelde dat voor digitale informatie hetzelfde behoort te gelden als voor fysieke informatie: alleen als die is opgeslagen op het grondgebied van de VS, mag de regering erover beschikken.

“Overzees opgeslagen gegevens moeten worden overhandigd aan de Amerikaanse regering als er een geldig gerechtelijk bevel is,” schrijft de regering. De gegevens zijn namelijk vanuit Amerika te benaderen en vallen daarmee onder Amerikaanse wetgeving, stelt de regering.

Microsoft blijft het oneens met deze visie, en vindt andere bedrijven, zoals Verizon, Apple en Cisco, aan haar zijde. Ze overwegen verdere stappen.

Bron: engadget.com juli 2014