Digital

Digital

Nieuws

Minister wil meer ICT in de zorg

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) vindt dat de zorgsector te weinig ambitieus is als het gaat om toepassen van moderne ICT. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. Zelf wil ze bijvoorbeeld realiseren dat uiterlijk in 2020 vrijwel alle chronisch zieken op afstand toegang hebben tot informatie over medicatie en dat patiënten veel vaker dan nu het geval is zelf metingen uitvoeren.

Nieuwe technologieën vinden tot afgrijzen van de ministers nauwelijks aftrek in de zorg. Daarom wil ze met zorgpartijen samen gaan bewerkstelligen dat bewezen toepassingen van e-health van de grond komen. Dat lukt alleen als zorgverlener EN patiënt erin geloven.

De minister zal zorgen voor de juiste randvoorwaarden, schrijft ze. Zo zullen afspraken worden gemaakt op welke wijze de uitwisseling van informatie tussen de diverse medische systemen wordt bevorderd. Ook biedt de nieuwe bekostiging van de huisartsenzorg, de aanspraak wijkverpleging, de Wet langdurige zorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning allerlei mogelijkheden om e-health (zoals men ICT in de zorg gewoon is te noemen) te bevorderen.

Bron: Computable juli 2014