Digital

Digital

Nieuws

“Afwegingen over ICT worden op het verkeerde niveau gemaakt”

Wie een beetje handig is, kan gemakkelijk op het computernetwerk van de gemeente Den Haag komen. En ben je eenmaal binnen, dan krijg je eenvoudig toegang tot gevoelige gegevens. Dat schrijft Binnenlands bestuur op basis van een onderzoek van de Haagse Rekenkamer. Die het interne netwerk ‘een kwetsbare schakel in de beveiliging’.

De onderzoekers van de Haagse rekenkamer constateerden dat de beveiliging van de gemeentelijke website denhaag.nl goed was, maar op het interne netwerk was het nodige mis. Ze konden de persoonsgegevens van ruim 690.000 mensen raadplegen. En ze troffen scans aan van twee identiteitsbewijzen. Verder bleek het voor de vertegenwoordigers van de Rekenkamer mogelijk bestanden in de Haagse administratie kunnen aan te maken, te verwijderen en te wijzigen. Dat zou hen bijvoorbeeld in staat hebben gesteld leningen aan te gaan, want “alles gaat tegenwoordig digitaal,” verzucht de voorzitter van de Haagse Rekenkamer, Watze de Boer.

Verantwoordelijk wethouder Rabin Baldewsingh is niet onder de indruk. Gevoelige gegevens zijn in goede handen bij de gemeente Den Haag, zegt hij. De ergste problemen zijn al opgelost en de rest is voor het einde van dit jaar op orde. Tegen Binnenlands bestuur: “De deuren hebben absoluut niet opengestaan, geen sprake van. Op ons verzoek heeft de Rekenkamer bewust ingebroken. Maar als iemand van buiten probeert in te breken, gaat dat niet lukken.”

Voorzitter De Boer van de rekenkamer prijst Den Haag ook aan als voorbeeld: meer gemeenten zouden zelf een regelmatig onderzoek moeten laten uitvoeren met hackers. Het gemeentebestuur is immers verantwoordelijk voor digitale veiligheid. De Boer: “De afwegingen over veiligheid, kosten en gebruiksgemak van ICT worden op het verkeerde niveau gemaakt.”

Bron: Binnenlands bestuur juli 2014