Digital

Digital

Nieuws

Waterschappen in de wolken door succesvol ICT-project

Het is niet alleen maar kommer en kwel in de ICT. Zo hebben de waterschappen onlangs met succes een gezamenlijk ICT-project opgeleverd.Ze gebruiken nu bijna allemaal hetzelfde systeem voor het beheer van zuiveringsinformatie.

Waterschappen verzamelen bij de zuivering van rioolwater veel procesinformatie waarmee de zuivering kan worden verbeterd. Die informatie is ook te gebruiken in allerlei milieurapportages. Het nieuwe systeem Z-info realiseert dat die informatie gestandaardiseerd blijft en zo een goede bron kan zijn voor gezamenlijke rapportages.
De waterschappen startten in 2012 met Z-info (vrij recent dus). Het systeem draait in de cloud enn levert de waterschappen een jaarlijkse besparing op van ‘enkele miljoenen’, volgens Het Waterschapshuis.

De waterschappen besloten tot het bouwen van Z-info enkele maanden na het debâcle (in 2011) met Tax-i, het beoogde gezamenlijk belastingsysteem voor de waterschappen. Het geloof in een nuttige toepassing van ICT, op grotere schaal, zijn ze dus niet verloren.

Z-info is gefaseerd ingevoerd. Het Waterschapshuis beheert de software, het functioneel beheer wordt bij toerbeurt gedaan door deskundige medewerkers van de waterschappen.

Bron: Binnenlands bestuur juli 2014