Digital

Digital

Nieuws

Het schiet niet op met open data

De overheid heeft de burger beloofd zoveel mogelijk gegevens als ‘open data’ beschikbaar te stellen. Een aantal overheden doet zijn best, maar over het algemeen worden de beloften niet waargemaakt. Dat schrijft Binnenlands bestuur op basis van de conclusies van Open State Foundation.

De gedachte achter Open data is dat bedrijven nieuwe producten en diensten kunnen ontwikkelen op basis van de beschikbare gegevens. Helaas is van de ruim 5700 datasets op de site data.overheid.nl maar 3,3 procent uniek en daadwerkelijk toegankelijk.

Een woordvoerder van Open State Foundation, een organisatie die vrije beschikbaarheid van gegevens beijvert: “Het grootste probleem van het ontsluiten van overheidsdata is dat het niet in de primaire werkprocessen is opgenomen. Het zou geen hobby moeten zijn. Het is nu vooral verplichte geo-informatie en voor de rest geldt er geen verplichting.”

Niet alleen het Rijk schiet tekort, ook veel gemeenten blijven achter.
Nijmegen, Den Haag en Enschede doen het goed, maar een stad als Rotterdam reageert niet eens op de oproepen van Open State.

Open State benadert gemeenten, provincies en waterschappen momenteel actief om hun financiële boekhouding als open data beschikbaar te stellen: ‘Open Spending’. De reacties daarop zijn nogal verschillend. Sommige overheden leveren binnen een paar uur, andere zeggen meteen: “Dat gaan we niet doen!”

Bron: Binnenlands bestuur juni 2014