Digital

Digital

Nieuws

Er gaat niets boven big data

De RijksUniversiteit Groningen gaat samen met IBM en het Nederland Instituut voor Radio Astronomie Astron een ‘high-tech centrum’ opzetten voor de verwerking van Big Data. Dat meldt de Automatiseringgids. Het centrum krijgt de naam European Research Center for Exascale Technology (ERCET). De onbekende term ‘exascale’ is afgeleid van het voorvoegsel exa, ofwel: 10 tot de macht 18. Een nogal groot getal dus, dat wordt gebruikt om grote hoeveelheden gegevens aan te duiden.

Max van den Berg, Commissaris van de Koning in Groningen, was aanwezig bij de startbijeenkomst van het centrum. Hij zei: “Met de ondertekening van de ERCET overeenkomst wordt formeel de basis gelegd om de Noord-Nederlandse economie een sterke impuls te geven op het gebied van big data.” De noordelijke provincies van Nederland, vooral Drenthe en Groningen, zullen profiteren van het nieuwe centrum.

Een woordvoerder van IBM tenslotte: “Het interessante van big data is dat je de oplossingen die je creëert voor een bepaalde branche ook elders kunt inzetten.” De bedoelingen van het centrum zijn niet louter wetenschappelijk, er moet ook “een sterke industriële onderzoeksstroom” ontstaan die ervoor zorgt dat nieuwe inzichten en technologieën versneld praktisch worden toegepast en op de markt komen.

Bron: Automatiseringgids juni 2014