Digital

Digital

Nieuws

Atos bouwt rijkscloud

Atos Nederland is geselecteerd als eerste kandidaat voor de realisatie van de Nederlandse Rijkscloud. Dat heeft de Dienst ICT Uitvoering (Dictu) van het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt. Atos schrijft nu een plan van aanpak. Na de zomer volgt op basis van dat plan een go/no go-moment. Wordt het een go, dan heeft Atos een contract voor twee jaar dat maximaal vier keer met één jaar kan worden verlengd.

Waarom een rijkscloud? “De Rijksdienst moet efficiënter, effectiever en doelmatiger werken en dat met minder financiële middelen en met minder mensen. Het kabinet wil een slagvaardige Rijksdienst zijn met een goede dienstverlening waarbij de kosten voor personeel en materieel moeten verminderen. Om dit te bereiken moet de Rijksdienst meer als één concern gaan functioneren waarbij ict slim, met meer generieke diensten, effectief, door meer op de klantwensen in te spelen, en flexibel door een opschaalbare infrastructuur, wordt ingezet.”

Atos heeft voor het binnenhalen van de opdracht een Europese aanbesteding op basis van prestatie-inkoop moeten winnen. Een prestatie-inkoop is bijzonder, omdat het gunningscriterium ‘kwaliteit’ enorm zwaar weegt. Atos bleek de partij “die als beste de risico’s wist te minimaliseren en de kansen wist te benutten”.

Bron: Computable juni 2014