Digital

Digital

Nieuws

Nieuw besturingssysteem voor big data

Een jaar of dertig na Bill Gates komt HP (Hewlett Packard) met een briljant idee: we maken een besturingssysteem voor computers! Dat schrijft Webwereld. HP ontwikkelt momenteel een nieuw besturingssysteem dat de basis vormt onder de ‘experimenteel nieuwe architectuur’ van HP. Het ontwikkelproject draagt de codenaam The Machine en zal vooral gevolgen hebben voor de manier waarop we gegevens opslaan. Het is dan ook geïnspireerd op het concept en de belofte van ‘big data’ en biedt mogelijkheden om enorme aantallen data (160 petabytes in 250 nanoseconden wordt genoemd) te verwerken.

HP claimt dat het nieuwe besturingssysteem zijn hardware ongeveer zes keer zo krachtig maakt als bestaande servers en daarbij 80 keer minder energie verbruikt. Dat zijn claims om blij van te worden!

Het besturingssysteem komt het eerst beschikbaar voor servers die gegevens verzamelen vanuit het Internet of Things (IoT), maar zal op termijn ook beschikbaar zijn voor kleinere apparaten als laptops, smartphones en tablets.

Geduld is wel nodig: de productie van de eerste ‘nieuwe’ servers voor de markt staat gepland voor 2018. En hoe toekomstvast is een planning in de ICT?

Bron: Webwereld juni 2014