Digital

Digital

Nieuws

Digitaal aangifte doen geen pretje

Als je aangifte wilt doen bij de politie, kun je het beste binnenstappen bij het politiebureau in de buurt van de plaats delict. Dat leidt tot het snelste resultaat. Digitaal aangifte doen, of aangifte doen op een ander politiebureau, levert ongemak op. De politie zelf geeft het ruiterlijk toe: “locatieonafhankelijk is trager”.
Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie De belangrijkste oorzaak: de ICT-systemen van de politie sluiten nog steeds niet op elkaar aan. Dat heeft allerlei ouderwetse praktische gevolgen zoals het printen van aangiftes uit het digitale systeem en die naar een ander bureau sturen waar ze vervolgens in een ander systeem worden ingeklopt. Het ouderwetse ‘kloppelen’.

“Dat zorgt voor onnodig werk en vervuiling van de systemen,” aldus de Inspectie. En het kost de burger tijd.

Geen wonder dat integratie, stroomlijning en modernisering van de ICT-systemen een belangrijke voorwaarde voor de succesvolle vorming van de Nationale Politie zijn. Voor het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie is liefst 400 miljoen euro beschikbaar in een periode van ruim drie jaar.

De inspectie heeft ook gekeken naar het digitale kanaal van de politie: aangifte via internet. Veel burgers maken daarvan gebruik, maar niet iedere commissaris of ieder bureau gaat er op dezelfde manier mee om. Sommige bureaus boeken de aangiftes alleen in, andere gaan op onderzoek uit. Ook hier is standaardisatie gewenst.

Ook de meest persoonlijke manier van aangifte, namelijk het opnemen op locatie (bijvoorbeeld bij woninginbraak en overvallen) is hopeloos ouderwets. Gebeurt over het algemeen nog met pen en papier. Daardoor moet oom agent op het bureau een printje maken en dat via de papieren post naar de aangever sturen.

Minister Opstelten schrijft de Kamer, aan wie hij het rapport van de inspectie stuurde, in zijn begeleidende brief dat het goed gaat met het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie (BAVP).

Bron: Binnenlands Bestuur juni 2014