Digital

Digital

Nieuws

App-angst onder ambtenaren voorbij

Apps worden steeds populairder onder ambtenaren. Ze gebruiken die apps om informatie te vinden, te bewerken, te bewaren en te delen met collega’s. In veel gevallen ruilen ze de USB-stick in voor Dropbox en e-mail voor WhatsApp.

De populairste apps zijn iAnnotate, GoToMeeting, G/On, Evernote, WeTransfer, Skype en iThoughts. Bart Gelsing, development-manager bij IT-bedrijf Pink Roccade, een bedrijf dat nogal wat overheden als klant heeft: “Het is het gemak van anyplace, anytime, anywhere. Vooral de ‘cloud-apps’ zijn erg populair. Deze slaan informatie centraal op, waarna het gemakkelijk te bewerken en te delen is.”

Apps maken je als ambtenaar minder afhankelijk van je pc of laptop. Daarnaast bieden apps je de mogelijkheid om beter met je collega’s te communiceren. Gelsing tegen Binnenlands bestuur: “Het is mooi om te zien hoeveel ambtenaren tegenwoordig elkaar op de WhatsApp hebben gevonden, of dat nu groepjes zijn of individueel. Het draagt bij tot efficiënte communicatie en gaat veel sneller dan een e-mail. Vaak staat daar te veel informatie in, wordt het naar te veel mensen verstuurd en is de mail te lang om snel te lezen.”

Onder ambtenaren heerst nu nog de nodige app-angst. Die zal verdwijnen, vooral doordat ambtenaren elkaar aansteken met het werken met apps. Gelsing waagt zich aan een voorspelling: “Ik denk dat in 2020, 2025 elke ambtenaar volledig digitaal werkt en dat dit voor een groot deel met apps is.”

Bron: Binnenlands bestuur juni 2014