Digital

Digital

Nieuws

Hoger onderwijs krijgt eigen cloud

Ict-samenwerkingsorganisatie Surf heeft een eigen opslagdienst voor universiteiten en hogescholen ingericht: de hoger-onderwijs-cloud. Medewerkers, onderzoekers en studenten in het Nederlandse hoger onderwijs krijgen 100 GB opslagruimte in die cloud. De universiteit van Leiden is proefkonijn voor de cloud, als dat traject succesvol doorlopen is, stappen bijna alle universiteiten en hogescholen in Nederland over.

Surf ziet de cloud als een belangrijk antwoord op de vraag naar een veilige en uniforme opslagomgeving voor informatie. Zeker ook voor grote bestanden. Surf benadrukt dat de cloud binnen de Nederlandse landsgrenzen blijft: “Gebruikers blijven eigenaar van hun eigen data en Surf verstrekt geen informatie aan derden.”

De cloud biedt meer functionaliteit dan een gewone netwerkschijf en is any time, any place, any where te benaderen: “Gebruikers loggen via Surf in met hun eigen account voor toegang tot de dienst. Surfdrive omvat onder meer realtime inzicht in uitgevoerde wijzigingen in documenten, optimalisatie voor gebruik met een smartphone, backup & recovery van dertig dagen en een zoekfunctie,” schrijft Computable.

Bron: Computable juni 2014