Digital

Digital

Nieuws

Voorlopig de cloud in

De meeste gemeenten durven niet, de gemeente Landsmeer waagt het wel: de cloud in. De gemeente vervangt de eigen fysieke ICT-infrastructuur door een ‘cloud-platform’ van een externe leverancier. De keuze is wel een ‘voorlopige’. Ingegeven door onzekerheid over de bestuurlijke toekomst van de gemeente.

OGD levert de komende drie jaar de computercapaciteit, het werkplekbeheer en de gebruikersondersteuning. Geen groot project voor de bescheiden gemeente Landsmeer (iets meer dan tienduizend inwoners), wel een in het oog springend voorbeeld van keuzes die kleine gemeentes moeten maken.

Een woordvoerder tegen Binnenlands bestuur: “We hebben al jaren een omgeving die op zijn laatste benen loopt. De basis is verouderd, er zijn problemen met traagheid en uitval.”

Met enkele buurgemeenten wilde Landsmeer een aanbesteding doen, maar die flopte door onzekerheid over de samenwerking op langere termijn. Landsmeer sluit een fusie niet uit en wil alleen al daarom geen langlopende afspraken maken met leveranciers. De flexibiliteit van de cloud blijkt een uitstekende (tussen)oplossing.

Bron: Binnenlands bestuur mei 2014