Digital

Digital

Nieuws

Niet schrikken, bijna zeventig overheden zijn hulpbehoevend!

Bijna zeventig decentrale overheden zijn niet op tijd overgestapt op een actuele versie van Windows en hebben zich vol schaamte aangemeld als deelnemer aan de ondersteuningsovereenkomst met Microsoft voor extra hulp met Windows XP. Dat meldt Binnenlands bestuur.

Windows XP valt al een maand niet meer onder de (langdurige) reguliere ondersteuning van Microsoft. Microsoft voelt zich dus ook niet meer geroepen beveiligingsupdates te verspreiden bij lekken. Het levenseinde van XP is al lang geleden bekend gemaakt, niettemin zijn veel gemeenten en andere decentrale overheden niet in staat gebleken tijdig een stapje voorwaarts in de tijd te maken.

In april 2014 hebben vijf grote gemeenten, de VNG en de gemeentelijke Informatiebeveiligingsdienst (IBD) een overeenkomst gesloten met Microsoft voor hulp bij het veilig houden van hun (verouderde) Windows XP-omgeving. Andere overheden konden intekenen op die overeenkomst. Nu blijkt dat liefst 68 overheden – veelal gemeenten – dat hebben gedaan. Gemeenten onder de 30.000 inwoners betalen 5000 euro, grotere gemeenten betalen 15.000 euro. De overeenkomst loopt tot april 2015. Namen van deelnemers zijn niet bekend gemaakt. Gelukkig beschikken we over een Wet openbaarheid van bestuur…

Bron: Binnenlands bestuur mei 2014