Digital

Digital

Nieuws

Nieuwe werkplekken Almere onbetaalbaar

De gemeente Almere moet miljoenen euro’s extra investeren voor het moderniseren van haar werkplekken. Dat heeft het gemeentebestuur de gemeenteraad meegedeeld. De raad wil een onderzoek van de rekenkamer.

Almere is een tijd geleden het project VIT@ gestart om haar werkplekken en computerservers onder te brengen bij een nieuwe leverancier. Tegelijkertijd wil Almere overstappen naar technologie die weer een paar jaar mee kan. Veel werkplekken van de gemeente zijn bijvoorbeeld nog uitgerust met Windows XP.

In januari 2013 won Fujitsu de aanbesteding waardoor het voor vier jaar de nieuwe dienstverlener voor het verzorgen van de 2400 werkplekken en het rekencentrum van de gemeente werd. De feitelijke overstap blijkt veel complexer dan gedacht en gaat daarom – anders dan voorzien – gefaseerd. Dat maakt die overstap wel stukken duurder. Er is al vijf miljoen euro verspijkerd en de vertraging levert nog ruim drie miljoen aan extra kosten op.

De gemeenteraad vindt dat niet kunnen. VIT@ zou een besparing van 500.000 euro per jaar opleveren. Dat betekent dat het project zichzelf in het beste geval pas na zestien jaar heeft terugverdiend. Raadslid Van Duijn (Leefbaar Almere) wil een onderzoek van de rekenkamer en kan rekenen op de steun van een meerderheid van de raad.

Een woordvoerder van de gemeente deelt mee dat de vertraging te wijten is aan de complexiteit in het applicatielandschap. Tientallen programma’s hangen onderling op verschillende manieren samen en moeten in clusters worden gemigreerd én aangepast voor een nieuw platform. Dat vraagt strategie, denkwerk, tijd en geld.

Bron: Binnenlands bestuur mei 2014