Digital

Digital

Nieuws

Amerika exporteert digitale spionnen

De National Security Agency NSA heeft toegegeven dat routers en servers die bestemd zijn voor gebruik buiten de Verenigde Staten in het verleden routinematig zijn uitgerust met hulpmiddelen om ongemerkt gegevens uit de apparatuur te tappen. Spionage onder het gewone volk dus!

Het hoofd van de NSA-afdeling Access and Target Development schreef dit in een rapportage uit 2010, zo meldt de Automatiseringgids op basis van gegevens van klokkenluider Edward Snowden. De spionage-apparatuur werd vervolgens verpakt en voorzien van de verzegeling van de producent, als zijnde ordinaire server of router, naar klanten in heel de wereld verstuurd.

De spionagehulpmiddelen meldden zich na installatie van de apparatuur na enige tijd zelf bij het hoofdkantoor, dat wil zeggen ze namen contact op met de NSA-servers zodat de NSA toegang kreeg tot het apparaat en het netwerk.

Grappig detail: de Amerikaanse regering is altijd zeer terughoudend geweest met het gebruik van Chinese apparatuur van bijvoorbeeld Huawei omdat deze, volgens de Amerikanen, door de Chinese overheid was voorzien van ‘digitale achterdeurtjes’.

Bron: Automatiseringgids mei 2014