Digital

Digital

Nieuws

Commissaris moet digitalisering overheid stroomlijnen

De rijksoverheid doet wat je vaker ziet als men het even niet meer weet: een nieuwe functionaris aanstellen met een zekere verantwoordelijkheid. De overheid is de greep op de digitalisering van informatie kwijt, vreest het kabinet. Daarom overweegt het een nationaal commissaris digitale overheid aan te stellen. Dat zegt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. “Deze commissaris moet de komende jaren de digitalisering van de informatie van de overheid gaan stroomlijnen.” Waarom? Omdat geconstateerd is dat vrijwel alle ICT-projecten bij de overheid problematisch verlopen. De commissaris moet daar verandering in brengen. Belangrijkste rol van de commissaris is bewaken van de belangen van de overheid .

Overigens adviseerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) al in 2011 om een ‘iCommissie’ in te stellen om voortdurend te rapporteren over de ICT bij de overheid.

De commissaris zal ongetwijfeld een redelijk beeld kunnen schetsen van de ICT-projecten bij het Rijk, bij de lagere overheden zal zijn rol veel minder zijn, zeggen critici. En juist die lagere overheden krijgen steeds meer verantwoordelijkheden met bijbehorende ICT-uitdagingen.

Bron: thepostonline mei 2014