Digital

Digital

Nieuws

Belgen gehackt!

België neemt de openbaarheid van bestuur wel heel serieus. Zo heeft het land niet kunnen voorkomen dat (zo gaan de geruchten) Rusland het computersysteem van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gehack en daarbij in elk geval dossiers over Oekraïne heeft buitgemaakt. Dat schrijft de Vlaamse krant De Tijd.

De militaire geheime dienst ontdekte de inbraak: op het netwerk van het ministerie trof deze een virus aan waarmee bestanden kunnen worden gekopieerd. Het ministerie heeft een aanklacht ingediend bij een rechtbank. Een woordvoerder: “We zijn inderdaad het slachtoffer geworden van hacking. Volgens de eerste informatie blijken alvast dossiers over Oekraïne te zijn gekopieerd. Er is dus sprake van spionage, maar we bekijken de omvang van de schade nog. We proberen de daders nog te identificeren. Het is dus nog voorbarig om met zekerheid te concluderen wie hier achter zit.”

De Belgische regering neemt de zaak zwaar op. Vooral omdat het land internationaal als droevig figuur zal worden beschouwd als vertrouwelijke Europese informatie naar het oosten is gelekt. En dat net nadat de regering had beloofd 10 miljoen euro te investeren in de cyberbeveiliging.

Bron: Automatiseringgids mei 2014