Digital

Digital

Nieuws

ICT is een moeilijke taal

De parlementaire commissie die geflopte ict-projecten bij de overheid aan het onderzoeken is, lijdt aan onbegrip: onbegrip voor de taal die ICT’ers gebruiken. Daarom hebben ze een taalexpert ingeschakeld. Het gaat om emeritus hoogleraar Tekstkwaliteit Jan Renkema. Hij moet het gezwatel van ICT-specialisten in begrijpelijk Nederlands vertalen. Dat schrijft NRC Handelsblad. VVD-kamerlid Ton Elias, voorzitter van de commissie: “We moeten af van het gebruik van die rare geheimtaal. ICT is ook voor gewone mensen, niet iets voor tovenaarsleerlingen onder elkaar.”

De hoogleraar staat de pers te woord en deelt mee te zijn geschrokken van het taalgebruik onder de ICT’ers: “Er wordt te duur gedaan met woorden. Wat betekent een integrale aanpak van cybersecurity? Ik kan het hebben over ‘de integrale aanpak van mijn keukenschoonmaakactie’, of gewoon zeggen dat ik schoonmaakmiddelen en de dweil pak.” Andere voorbeelden van onbegrijpelijkheid zijn function creep, vendor lock-in en agile. Gesneden koek voor mensen die de site van Digital volgen. De commissieleden horen daar kennelijk niet bij.

De resultaten van de commissie worden naar verwachting dit najaar gebundeld in een rapport dat, dankzij Renkema, zelfs leesbaar moet zijn voor Kamerleden en huisvrouwen.

Bron: Webwereld mei 2014