Digital

Digital

Nieuws

Waterschappen zweren bij cloud

De waterschappen Roer en Overmaas en Peel- en Maasvallei gaan steeds meer samenwerken. Dit jaar startten ze aan een gezamenlijk waterbeheersplan 2016-2021. Om de samenwerking (waaraan 25 medewerkers van beide waterschappen meedoen) digitaal te faciliteren, vroegen ze KPN om een projectomgeving in de cloud in te richten. Die omgeving moest overal, altijd en met elk apparaat te bereiken zijn, maar tegelijk ook veilig zijn.
KPN stelde een pilot voor met Opslag Online Premium, een clouddienst waarbij de data veilig in Nederland staan en blijven staan. En zo geschiedde. Iedereen blij.

Laurent Janissen van Waterschap Roer en Overmaas vertelt tegen Computable: “De projectgroep moest zo snel mogelijk aan de slag kunnen. We hadden dus binnen korte tijd een projectomgeving nodig waarin de teamleden goed op afstand konden samenwerken. Zou je zo’n omgeving bij een van beide waterschappen inrichten, dan zouden we de infrastructuur ingrijpend moeten aanpassen. En dat kost tijd en geld. Aan de andere kant wilden we voorkomen dat de teamleden zélf gingen experimenteren met gratis clouddiensten. Dan weet je niet waar de data staat en wie er wat mee doet, dus verlies je de controle. De keuze voor een projectomgeving in de cloud was snel gemaakt.”

Janissen benadrukt dat de waterschappen totaal geen angst voor de cloud hadden. Ook voldoet hun informatiebeveiliging volledig aan de eisen van de Rijksoverheid.
“We weten dat onze data gegarandeerd in Nederland staan, in een gecertificeerd datacenter van KPN. Die ingebouwde veiligheid heeft voor ons topprioriteit. We werken immers met privacygevoelige gegevens. Tegelijkertijd maakt de cloud onze organisatie flexibel en beheersbaar. We weten wie waar bij kan en we kunnen makkelijk accounts toevoegen of verwijderen, zonder dat we grote investeringen hoeven te doen. Ideaal dus!”

Zelden een overtuigder pleitbezorger van de cloud gehoord!

Bron: Computable mei 2014