Digital

Digital

Nieuws

Rijbewijs voor internet

Het internetverkeer is net zo gevaarlijk als het gewone verkeer. Daarom doet het Witte Huis onderzoek naar een authenticatiesysteem voor internet, waarbij burgers één identiteit voor toegang tot internet krijgen, vergelijkbaar met een rijbewijs of paspoort. Een aantal Amerikaanse staten en overheidsdiensten is al bezig met het testen van systemen om de online-identiteit van mensen vast te stellen.

Het Witte Huis streeft naar een ‘nieuwe, centrale vorm van identificatie’. In 2011 ging het al van start met het programma Trusted Identities in Cyberspace (NSTIC), vooral bedoeld om digitale fraude uit te bannen.
De bedoeling is dat internetgebruikers zonder een wachtwoord hun identiteit kunnen aantonen. Als dat mogelijk is, stijgt het vertrouwen van de digitale consument, verwacht het Witte Huis, en dat is goed voor de online-economie.

Een deskundige tegen security.nl: “Als je geen methode hebt om ervoor te zorgen dat een persoon is wie hij zegt dat hij is, dan kun je niet echt bankrekeningen, identiteiten of andere dingen op het web beveiligen.”

Het Witte Huis helpt ons dus allemaal…. bezwaren zijn er natuurlijk ook, vanuit de privacyhoek. Een vertegenwoordiger van digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF), gaat ervan uit dat het enige doel van de Amerikaanse overheid is om mensen te kunnen volgen. “We vinden dit een verschrikkelijk idee”, zegt hij. “De meeste dingen die mensen op het internet doen, zoals het plaatsen van reacties en schrijven van blogs, vallen onder de vrijheid van meningsuiting en moeten anoniem kunnen plaatsvinden.”

Bron: security.nl april 2014