Digital

Digital

Nieuws

Amerikaanse rechter wil wereldwijd toegang tot cloud

Microsoft moet klantgegevens aan Amerikaanse opsporingsdiensten beschikbaar stellen, zelfs als die gegevens opgeslagen zijn op servers buiten de Verenigde Staten. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald. Deze uitspraak betekent het einde van de geloofwaardigheid van de claims van Microsoft dat gegevens in de cloud veilig zijn voor Amerikaanse wetten als de Patriot Act.

De rechtszaak is de eerste waarin een rechter de reikwijdte van de Amerikaanse opsporingsdiensten vaststelt en oprekt. Volgens de federale rechter moeten internetdienstverleners als Microsoft en Google hun klantinformatie en e-mails altijd beschikbaar stellen als opsporingdiensten een geldig gerechtelijk bevel hebben. Anders “wordt de druk op de overheid substantieel en opsporing daarvan te veel afhankelijk gemaakt.”

De zaak gaat over e-mails van een klant van Microsoft die opgeslagen zijn op servers in Dublin, Ierland. Microsoft wilde deze e-mails niet vrijgeven omdat het vindt dat e-mails die buiten de VS zijn opgeslagen niet door de Amerikaanse overheid kunnen worden opgeëist. Een woordvoerder: “Een Amerikaanse openbaar aanklager kan niet zo maar een huiszoekingsbevel krijgen om iemands huis in het buitenland te doorzoeken, wat net zo zeer geldt voor een buitenlandse aanklager dat kan in de Verenigde Staten. Die regels zouden ook in de online wereld moeten gelden, maar de overheid is het daar niet mee eens.”

Microsoft gaat waarschijnlijk in hoger beroep, want het cloudbedrijfsmodel van Microsoft is gebaseerd op veiligheid en onaantastbaarheid, zeker sinds de herrie rond de Patriot Act en de onthullingen van Edward Snowden.

Ook de privacywaakhonden van de Europese Unie waren overtuigd van de juistheid van de claim van Microsoft: onlangs verklaarden zij dat de cloud van Microsoft aan alle privacystandaarden voldoet en mag worden gebruikt door Europese overheden.

Bron: webwereld 28 april 2014